Dżem z kiwi i banana

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Banan - 5-6 szt zależy od wileslkości
Kiwi - 16 szt może być więcej
Cukier - 100 - 140 g
Sok z cytryny - 2 łyżeczki
Agar-agar - 2 łyżeczki substancja żelująca

Dżem z kiwi i banana

Banan i kiwi w słoiku

  • do 30min
  • Porcje 4
  • Łatwy

O przepisie

Ciekawy w smaku i coś nowego na naszej półce w szafce. Do naleśników, placuszków, kaszek dla dzieciaków i po prostu na łyżeczce ze słoika

Kroki

1
Gotowe

Kiwi obieramy, pozbywamy się białego środka, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do rondelka. Dodajemy banany pokrojone w kosteczkę banany i sok z cytryny. Do całości dodajemy stopniowo cukier od razu mieszając i próbując czy nie jest za słodkie oraz agar-agar . Całość umieszczamy na gazie i pod momentu zagotowania pozostawiamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez 20 - 30min. Gotowy, gorący dżem przekładamy do słoiczków, mocno zakręcamy i odwracamy do góry nogami. Pozostawiamy tak do ostygnięcia.
U mnie wyszły 4 słoiczki po 190g

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

zapiekane-jablka-z-kruszonka
poprzedni
Zapiekane jabłka z kruszonką
szarlotka-z-kremem-budyniowym-i-kokosem
następny
Szarlotka z kremem budyniowym i kokosem