Dżem truskawkowy z imbirem

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Truskawki - 1 kg
Cukier - 330 g
Świeży imbir - 3-4 cm (2 łyżeczki startego)
Dżemix - 3:1

Dżem truskawkowy z imbirem

Całe truskawki w dżemie to wspaniałości :)

  • 25 min.
  • Porcje 6
  • Łatwy

O przepisie

Dżem uwielbiany przez mojego męża. Od kilku lat nie kupuję gotowych dżemów, tylko robię je sama. Co domowe to domowe. Robię ich zawsze całe mnóstwo dlatego nie lubię spędzać przy nich za dużo czasu, korzystam więc z dżemixu. Dżemy są pyszne :)

Kroki

1
Gotowe

Truskawki myjemy, usuwamy z nich szypułki, kroimy na kawałki (lub zostawiamy w całości jeśli są małe). Przekładamy do garnka, dokładnie mieszamy z dżemixem uniwersalnym 3:1 i zagotowujemy (na małym ogniu), od czasu do czasu mieszając. Kawałek korzenia imbiru obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy do truskawek. Dosypujemy 330 g cukru i mieszając ponownie zagotowujemy. Od zagotowania pozostawiamy na małym ogniu jeszcze 2 minuty. Wyłączamy gaz i mieszamy do zniknięcia piany. Gorący dżem przekładamy do umytych gorącą wodą słoiczków, zakręcamy, odwracamy do góry dnem, ustawiamy na ścierce i czekamy do zupełnego wystygnięcia. Po wystygnięciu odwracamy, sprawdzamy czy się wszystkie dokładnie zamknęły i kolejne przetwory wędrują do piwnicy czekając na zimę :)

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Kompot truskawkowy z miętą
poprzedni
Kompot truskawkowy z miętą
IMG_8434
następny
Pesto z jarmużu