Ekspresowe ciasto z owocami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka - 300 g
Cukier - 250 g
Margaryna - 130 g
Jajka - 3 szt.
Mleko - 3 łyżki
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
Owoce - ok. 500 g
Cukier puder - do posypania

Ekspresowe ciasto z owocami

Szybkie, słodkie i smaczne - czego chcieć więcej? Chyba tylko czarnej kawy:)

  • 10 min.
  • Porcje 14
  • Łatwy

O przepisie

To ciasto robi się naprawdę ekspresowo. Powstało w sytuacji kryzysowej, kiedy mój mąż był mocno zawiedziony, że w sobotę nie będzie ciasta bo idę do pracy. Otworzyłam mój stary zeszyt z przepisami i trafiłam na ten właśnie. 10 minut zajęło mi przygotowanie masy, a w lodówce miałam akurat borówki amerykańskie, które świetnie sprawdziły się jako dodatek. Później tylko pieczenie i gotowe!

Kroki

1
Gotowe

Żółtka oddzielamy od białek. W jednej misce ubijamy białka na sztywną pianę. W drugiej misce ucieramy margarynę z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy żółtka i dokładnie miksujemy. Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy mleko - całość miksujemy. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek - mieszamy aż masa będzie gładka. Wylewamy do keksówki (lub małej formy kwadratowej) wyłożonej papierem do pieczenia, a na górę wykładamy umyte owoce i lekko wciskamy je do ciasta (lub owoce delikatnie mieszamy razem z ciastem i dopiero wówczas całość przelewamy do keksówki). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 50- 60 min - do suchego patyczka. Posypujemy cukrem pudrem. I gotowe :)

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

IMG_8657
poprzedni
Kanapka z rostbefem
Zapiekanka z cukinii i ziemniaków
następny
Zapiekanka z cukinii i ziemniaków