Ekstrakt z wanilii

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Laska wanilii - 3
Wódka - 200ml

Ekstrakt z wanilii

Intensywny aromat wanilii

  • 5 min
  • Łatwy

O przepisie

Często można się spotkać w przepisach aby dodać ekstrakt lub aromat waniliowy. A dlaczego nie zrobić go samemu w domu? Wychodzi naprawdę niedrogo a można go przechowywać długo i na bieżąco uzupełniać.  Wykonujemy go na bazie alkoholu, który podczas pieczenia lub smażenia wyparowuje a aromat wanilii nadal pozostaje intensywny.

Kroki

1
Gotowe

Laskę wanilii przekrawam wzdłuż na pół i wkładam do wyparzonej butelki lub słoika. Zalewam całość wódka, szczelnie zakręcam naczynie i odstawiam na 4-6 tygodni do naciągnięcia aromatu.
Jeśli zużyjemy połowę zawartości możemy dolać alkohol i poczekać aż ponownie wzmocni swój aromat. Warto też dorzucić od czasu do czasu laskę wanilii alby aromat był wyraźniejszy.

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

Chlebek bananowy
poprzedni
Szybki chlebek bananowy
IMG_8713
następny
Leniwe pierogi z sosem śliwkowym