Fasolka po bretońsku

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Biała fasola - 400 g
Pomidory z puszki - 2 puszki
Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
Boczek wędzony - 250 g
Kiełbasa - 300 g
Cebula - 2 szt.
Czosnek - 5 ząbków
Papryczka chili - kawałek
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Majeranek - 2 łyżki
Cząber - 1 łyżeczka
Ostra papryka - do smaku

Fasolka po bretońsku

Najlepsze z pajdą świeżego, chrupiącego chleba.

  • ok. 40 min.
  • Porcje 8
  • Łatwy

O przepisie

Żaden nowatorski przepis, bo kto nie zna fasolki po bretońsku? :) Ale może znajdzie się ktoś, kto jednak jeszcze jej nie robił i skorzysta z przepisu. U mnie w domu jada się ją dość często, choć brzuch po niej troszkę rozdęty 😉

Kroki

1
Gotowe

Fasolkę zalewamy wodą i moczymy całą noc. Rano odsączamy, płuczemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżki majeranku i łyżeczki cząbru, aż będzie miękka. Boczek kroimy w kostkę lub paseczki, a następnie rumienimy na patelni. Do wytopionego boczku dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę, cebulę pokrojoną w piórka, drobno posiekaną papryczkę chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do zrumienienia. Dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, chwilę podsmażamy, a następnie przekładamy do gotującej się fasoli. Doprawiamy do smaku przyprawami. Całość gotujemy jeszcze ok. 15 min. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Szarlotka kasztelańska
poprzedni
Szarlotka kasztelańska
Ciasteczka z marmoladą
następny
Ciasteczka z marmoladą