Faszerowane jajka

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Jajka faszerowane mascarpone i anchois
Jajka - 8 szt.
Mascarpone - 4 łyżki
Czosnek - 2 ząbki
Lubczyk - gałązka
Anchois - 4-5 szt.
Parmezan - łyżka startego
Majonez - 3 łyżki
Koperek - pół pęczka
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Kawior - do dekoracji
Jajka faszerowane mascarpone i rzodkiewką
Jajka - 5 szt.
Mascarpone - 125 g
Śmietana - 1 łyżka
Rzodkiewka - pęczek
Koperek - pęczek
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku

Faszerowane jajka

Pyszne jajeczka o różnych smakach

  • 30 min.
  • Porcje 13
  • Łatwy

O przepisie

Jajka faszerowane to danie głównie na Wielkanoc. Ich wygląd jest tak efektowny, nie wspominając o smaku, że doskonale nadają się również na przyjęcia :) Obejrzyj filmik – http://www.natalerzuagnes.pl/przepis/odcinek-17/ 

Kroki

1
Gotowe

Jajka faszerowane mascarpone i anchois

Jajka gotujemy na twardo, studzimy w zimnej wodzie. Obieramy ze skorupek, przekrawamy na pół. Wydrążamy żółtka i siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Lubczyk i koperek – 2 gałązki siekamy. Anchois odsączamy i kroimy na drobne kawałki. Anchois, połowę posiekanych jajek, 2 łyżki mascarpone, parmezan, koperek, 2 łyżki majonezu majonez blendujemy na gładką masę, doprawiamy pieprzem. Faszerujemy połowę wydrążonych białek. 2 łyżki mascarpone mieszamy z łyżką majonezu, pozostałymi posiekanymi jajkami, lubczykiem i czosnkiem, doprawiamy solą oraz pieprzem. Przekładamy do reszty białek – dekorujemy kawiorem i koperkiem.

2
Gotowe

Jajka faszerowane mascarpone i rzodkiewką

Jajka gotujemy na twardo, obieramy, przekrawamy na pół. Wydrążamy żółtka – ścieramy na średnich oczkach tarki, następnie na tych samych oczkach ścieramy rzodkiewkę. Mascarpone łączymy ze śmietaną, żółtkami, rzodkiewkami i drobno posiekanym koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Napełniamy jajka. Dekorujemy plasterkami rzodkiewki i koperkiem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Oliwa z czosnkiem
poprzedni
Oliwa z czosnkiem niedźwiedzim
Pietruszkowe kopytka z sosem pieczarkowym
następny
Pietruszkowe kopytka z sosem pieczarkowym