Filet z indyka, puree brokułowo-szpinakowe, frytki z batata

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Filet z indyka - 0,5 kg
Batat - 0,5 kg
Brokuł - 1 szt
Szpinak mrożony - 1 kostka
Czosnek - 1ząbek
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Gałka muszkatołowa - do smaku
Oliwa z wytłoczyn z oliwek - 1 łyżka

Filet z indyka, puree brokułowo-szpinakowe, frytki z batata

Wytrawnie a jednocześnie zaskakująco

  • do 30 min
  • Porcje 3
  • Średni

O przepisie

Pyszny obiad dla 2 osób i dzieciaka. Ciekawe połączenie smaków i coś innego niż standardowe ziemniaki i surówka. Frytki z batata fajnie zastępują naturalne frytki i zaskakują smakiem a puree brokułowo-szpinakowe idealnie zastępuje zarówno sos jak i surówkę.  A czas wykonania jest naprawdę krótki.

Kroki

1
Gotowe

Puree brokułowo-szpinakowe

Różyczki z brokuła oddzielamy na części a łodygę drobno kroimy. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy do miękkości pokrojone łodygi, na koniec dorzucamy różyczki i szpinak, gotujemy około 4 min. Całość przecedzamy i blendujemy z czosnkiem na puree doprawiając solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

2
Gotowe

Filet z indyka

Fileta kroimy na paski, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą z wytłoczyn i zostawiamy. Grillujemy na patelni aż mięso będzie soczyste.

3
Gotowe

Frytki z batata

Batata obieramy, kroimy w paski tak grube jak chcemy mieć frytki. Gotujemy do stanu "all dente" a następnie wrzucamy do piekarnika na opcję grill na 10 minut pilnując aby co jakiś czas obrócić.

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

Mini serniczki na zimno
poprzedni
Cytrynowo-brzoskwiniowe serniczki na zimno
IMG_8617
następny
Maliny, banan i kasz jaglana