Miodowo-musztardowy filet z kurczaka

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Filet z kurczaka - 5 szt
Cebula - 1 szt
Czosnek - 1 ząbek
Musztarda z gorczycą - 3 łyżki
Miód - 2 łyżeczki
Oliwa z wytłoczyn z oliwek - 3-4 łyżki
Sól - do smaku
Pieprz kolorowy - do smaku
Imbir w proszku - 0,5 łyżeczki
Kurkuma - 1/3 łyżeczki

Miodowo-musztardowy filet z kurczaka

Miodowo-musztardowe mięso

  • 5 min + marynowanie+pieczenie
  • Porcje 5
  • Łatwy

O przepisie

Soczyste i wyraziste w smaku mięso. Musztarda i miód idealnie się ze sobą łączą. A dodatek do mięsa zostawiam wam do wyboru.

Marynować możemy minimum 30 min. przed pieczeniem lub całą noc

Kroki

1
Gotowe

Fileta z kurczaka dokładnie myję, suszę na ręczniku papierowym i wkładam do miski. Cebulę kroję w piórka, czosnek w plasterki i wrzucam do miski z mięsem. Miód, musztardę i oliwę z wytłoczyn daję do jednej miseczki i całość dokładnie mieszam i przekładam do miski z mięsem. Wszystko dokładnie mieszam aby mięso było dobrze obtoczone w marynacie. Dodaję sól, pieprz, imbir i kurkumę i jeszcze raz dokładnie mieszam. Mięso przykrywam i odstawiam na min. 30 min. aby się zamarynowało. Całość przekładam do rękawa do pieczenia lub naczynia żaroodpornego z przykrywką i piekę około 35-45min w 180st. W trakcie najlepiej sprawdzać czy mięso w środku jest już gotowe - wielkość filetów nie jest sobie równa.

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

img_9946
poprzedni
Tarta z burakami
risotto-z-dynia-i-kabanoskami-chilli
następny
Risotto z dynią i kabanoskami