Filet z kurczaka w cieście francuskim z surówką z pora

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto francuskie - 1 szt.
Filet z kurczaka - 1 szt.
Pesto - 2 łyżeczki
Pieczarki - 4 szt.
Cebula biała - 1/2
Cebula czerwona - 1/2
Mozzarella - 1 szt.
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Jaja - 1 szt. do posmarowania
Surówka z pora
Por - 1 szt.
Śmietana - kilka łyżek
Sól - do smaku

Filet z kurczaka w cieście francuskim z surówką z pora

Efektowne połączenie smaków.

  • 25 min.
  • Porcje 4
  • Średni

O przepisie

Pomysł na to danie zrodził się przypadkiem. Ciasto francuskie zawsze mam w lodówce, ponieważ szybko można z niego coś wyczarować. Nie wiedząc co przygotować na obiad, trochę pokombinowałam ze składnikami i wyszło genialne, szybkie, smakowite i efektowne danie :)

Kroki

1
Gotowe

Fileta z kurczaka kroimy na 4 kawałki, lekko rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy.

2
Gotowe

Pieczarki trzemy na grubej tarce, cebule kroimy na grubszą kostkę – podsmażamy i doprawiamy solą i pieprzem.

3
Gotowe

Ciasto francuskie kroimy na 4 prostokąty. Smarujemy pesto (przepis na domowe pesto - http://natalerzuagnes.pl/przepis/pesto-bazyliowe/), nakładamy podsmażonego fileta z kurczaka, na to pieczarki z cebulą, a na górę startą mozzarellę. Składamy w kwadrat, brzegi sklejamy za pomocą widelca. Górę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ciasto nacinamy w „X” , a brzegi wywijamy na zewnątrz.

4
Gotowe

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 20 minut. Podajemy z surówką z pora.

5
Gotowe

Surówka z pora

Pora tniemy na półplasterki, mieszamy ze śmietaną i doprawiamy solą.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

pesto
następny
Pesto bazyliowe