Filety rybne w zalewie octowej

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Filety rybne - 1 kg
Mąka - do obtoczenia
Jaja - 1 szt.
Bułka tarta - do obtoczenia
Cebula - 3 szt.
Olej - 1/4 szklanki
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Przecier pomidorowy - 100 g
Zalewa
Woda - 1 litr
Ziele angielskie - kilka ziarenek
Liść laurowy - 3 szt.
Cukier - 1/4 szklanki
Sól - płaska łyżka
Ocet - 1/4 szklanki

Filety rybne w zalewie octowej

Bardzo proste i bardzo pyszne

  • 30 min.
  • Porcje 6
  • Łatwy

O przepisie

Nie macie pomysłu na kolację? A może przychodzą znajomi a Wy nie wiecie co tym razem przygotować? Polecam filety rybne w zalewie – są tak delikatne, że rozpływają się w ustach. Do tego świeże, najlepiej domowej roboty pieczywo i sukces gwarantowany :)

Kroki

1
Gotowe

Filety rybne (dowolny rodzaj) kroimy na kawałki, solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej, smażymy na oleju, odstawiamy do przestudzenia.

2
Gotowe

Wszystkie składniki zalewy (za wyjątkiem octu) mieszamy razem i zagotowujemy.

3
Gotowe

3 średnie cebule kroimy w półplasterki i dusimy w 1/4 szklanki oleju. Dodajemy 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (100g), chwilę jeszcze dusimy i przekładamy do zagotowanej zalewy. Dodajemy 1/4 szklankę octu, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.

4
Gotowe

Upieczone filety układamy warstwami, przekładając je cebulą z zalewy. Całość zalewamy zalewą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

7. Kasztany
poprzedni
Kasztanki
Surówka z buraków
następny
Sałatka z gotowanych buraków