Flaki cielęce

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Flaki cielęce - 1 kg (krojonych, obgotowanych)
Marchew - 4 szt. (średnie)
Pietruszka - 2 szt. (średnie)
Seler - mały
Cebula - 2 szt.
Masło - 2 łyżki
Bulion - 1,5 l
Liść laurowy - 2-3 szt.
Ziele angielskie - 3 szt.
Pieprz - 12 szt.
Majeranek - 2 łyżki
Słodka papryka mielona - 1 łyżka
Papryka ostra mielona - 1 łyżeczka
Pieprz - do smaku
Sól - do smaku
Zasmażka
Masło - 2 łyżki
Mąka - 1 łyżka

Flaki cielęce

Bardzo aromatyczne.

  • do 60 min.
  • Porcje 6
  • Łatwy

O przepisie

Zupa gęsta i treściwa, która swobodnie może stanowić jedno danie. Można podać ją ze świeżym pieczywem.

Kroki

1
Gotowe

Flaki płuczemy, wrzucamy do wrzącego bulionu, dodajemy liść laurowy, ziarnka pieprzu i ziele angielskie - gotujemy do miękkości.

Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy - ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na maśle, często mieszając. Mieszamy z papryką mieloną ostrą i słodką i dodajemy do zupy. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem.
Z masła i mąki robimy zasmażkę i dodajemy do zupy. Całość zagotowujemy i podajemy mocno gorące ze świeżym pieczywem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

krupnik-z-suszonymi-grzybami
poprzedni
Krupnik z suszonymi grzybami
slimaczki-z-szynka-i-pesto
następny
Paszteciki z szynką i pesto