Focaccia z rozmarynem i solą morską

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka - ok. 500 g
Drożdże - 50 g
Ciepła woda - 250 ml
Sól - 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek - 5 łyżek
Sól morska - grubo mielona - do posypania
Rozmaryn - 2 łyżki - do posypania

Focaccia z rozmarynem i solą morską

Do grilla idealne :)

  • 15 min. + czas wyrastania
  • Porcje 6
  • Łatwy

O przepisie

Focaccia to rodzaj pieczywa, pochodzącego z kuchni włoskiej. Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focacci – suchego, z solą, ziołami, polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło, głównie przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw jako dodatek. Ja podaję je inaczej – z moimi masełkami smakowymi – http://www.natalerzuagnes.pl/przepis/maselko-pomidorowe/ , http://www.natalerzuagnes.pl/przepis/maselko-curry-imbirem-czosnkiem-niedzwiedzim/ .

Kroki

1
Gotowe

Drożdże rozpuszczamy w wodzie.. Wlewamy do mąki, dodajemy sól, 2 łyżeczki oliwy i zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. Następnie dzielimy ciasto na 6 równych części, formujemy niezbyt grube placki, skrapiamy pozostałą oliwą, posypujemy grubo mieloną solą i rozmarynem. Pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Masełko z czosnkiem niedżwiedzim
poprzedni
Masełko z curry, imbirem i czosnkiem niedźwiedzim
20170404_070029
następny
Bezglutenowe placuszki twarogowe