Focaccia

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka pszenna - 500g
Drożdże - 20g
Ciepła woda - 300 ml
Oliwa z wytłoczyn z oliwek - 4 łyżki
Wino białe wytrawne - 100 ml
Sól - 2 łyżeczki
Cukier - 1 łyżeczka
Zioła - do smaku np. bazylia, oregano, majeranek, zioła prowansalskie

Focaccia

Pieczywo z aromatem ziół.

  • 30min + czas oczekiwania
  • Średni

O przepisie

Jest to potrawa z kuchni włoskiej. Pieczywo zrobione na bazie zwykłego ciasta drożdżowego z olejem i ziołami. Można zrobić z farszem wytrawnym lub słodkim. Proste i szybkie w przygotowaniu, jedyny czas oczekiwania to wyrastanie ciasta ale to już nie jest żaden problem będąc w domu :)

Kroki

1
Gotowe

Rozczyn

Pokruszone drożdże wymieszać z ciepłą wodą, cukrem i 2 łyżkami mąki, odstawić na 15 min w ciepłe miejsce.
Rozczyn tylko zacznie pracować nie będzie podwajał objętości

2
Gotowe

Ciasto

Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać sól, oliwę, wino i rozczyn. Ciasto wyrabiać w mikserze z hakiem do 10min lub rękoma około 15min. Konsystencja będzie lepka. Blaszkę (u mnie 23x37cm) wyłożyć papierem do pieczenia a następnie rozłożyć na nie ciasto w którym należy zrobić kilka wgnieceń palcami. Pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na 1,5-2 godz. Po tym czasie placek posypujemy ziołami (np. bazylia, oregano, zioła prowansalskie, rozmaryn - kto co lubi) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 min.

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

Ciasto na kruchym spodzie z owocami
poprzedni
Ciasto na kruchym spodzie z owocami
Sałatka z marynowanych pieczarek
następny
Sałatka z marynowanych pieczarek