Francuskie babeczki z budyniem i owocami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto francuskie - 2 opakowania
Mascarpone - 250 g
Cukier puder - 1 łyżka
Budyń śmietankowy - lub waniliowy - 1 opakowanie
Mleko - 500 ml - do budyniu
Masło - 1 łyżka
Owoce - sezonowe lub mrożone
Jajka - 1 szt. do posmarowania

Francuskie babeczki z budyniem i owocami

Raj dla podniebienia!

  • 15 min.
  • Porcje 12
  • Łatwy

O przepisie

Jak zachce Wam się czegoś słodkiego, spróbujcie tych szybkich babeczek z ciasta francuskiego. Są naprawdę pyszne. Owoce możecie dodać takie, jakie macie akurat pod ręką.

Kroki

1
Gotowe

Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy podsypując mąką. Każde ciasto kroimy na 6 lub 8 kwadratów, a następnie lekko rozciągamy każdy z nich w dłoniach. Formę na muffiny lekko smarujemy olejem a następnie układamy w niej nasze kwadraty z ciasta francuskiego - rogi zostawiając na górze. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Każdy koszyczek nakłuwamy dobrze widelcem i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (aż ciasto się zarumieni).

2
Gotowe

W czasie kiedy nasze koszyczki będą się piekły gotujemy budyń. Z 0,5 l mleka odlewamy 1/3, w której dokładnie rozrabiamy proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotowujemy, dodając masło. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobiony budyń, ciągle mieszając, by się nie przypalił. Odstawiamy do wystudzenia.

Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, dodając po łyżce wystudzonego budyniu. Naszą masę możemy chwilę schłodzić w lodówce.
Krem nakładamy do babeczek (najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego). Dekorujemy owocami.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Ciasto z serem i owocami
poprzedni
Placek z serem i owocami
Schab z sosem majonezowo tuńczykowym
następny
Schab w sosie z tuńczyka