Frittata z kurczakiem i warzywami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Jajka - 7 szt.
Filet z kurczaka - 170 g
Marchew - 1 szt.
Cukinia - 1 szt.
Cebula czerwona - 0,5 szt.
papryczka peperoncino - 1 szt.
Ser żółty - 30 g
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Przyprawa do mięsa - do smaku
Olej - do smażenia

Frittata z kurczakiem i warzywami

Szybka frittata na obiad też się sprawdzi

  • Porcje 3
  • Łatwy

O przepisie

Przepis powstał dla potrzeb szybkiego obiadu :) Warzywa w lodówce, filet z kurczaka i jajka też się w niej znalazły więc do dzieła. Nie jest to typowa frittata bo nie była zapiekana w piekarniku ale wyszła równie smacznie.

Kroki

1
Gotowe

Fileta z kurczaka i wszystkiej warzywa drobno kroimy. Rozgrzewamy patelnie dodajemy troszkę oleju i wrzucamy pokrojone składniki. Dodajemy sól, pieprz, dowolną przyprawę do mięsa i papryczkę peperoncino. Wszystko smażymy aż mięso nie będzie surowe. Trwa to około 10-15min w zależności od tego jak duże mamy kawałki mięsa. Ser żółty trzemy bezpośrednio na patelnie. W misce ubijamy jajka na jednolita masę i wlewamy na patelnie. Całość smażymy około 6-8 min a następnie przykrywamy do momentu aż góra ładnie się nam zetnie.

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

IMG_7657
poprzedni
Chleb tostowy
Zachód słońca
następny
Zachód słońca