Fussili z kremem z cukinii

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Makaron Fusilli - 400 g inaczej świderki
Cukinia - 600 g
Śmietana do zup i sosów 18% - 250 ml
Parmezan - 60 g
Szynka parmeńska - kilka plasterków
Oliwa z oliwek - 2 łyżki
Sól - do smaku
Pieprz ziołowy - do smaku

Fussili z kremem z cukinii

Pomysł na szybki obiad lub kolację

  • 30 min.
  • Porcje 3
  • Średni

O przepisie

Delikatny smak kremu z cukinii równoważy słony posmak szynki parmeńskiej. Do tego parmezan, który ubóstwiam … Czasem zaszaleję i wypiję do tego lampkę czerwonego wytrawnego wina. Mniam!

Kroki

1
Gotowe

Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. W tym samym czasie rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni i pieczemy do miękkości cukinię przekrojoną na pół (w skórce) i skropioną oliwą (ok. 20 min.).

2
Gotowe

Upieczoną cukinię blendujemy, mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pierzem, podgrzewamy. Mieszamy z parmezanem.

3
Gotowe

Na miseczkę wykładamy makaron, polewamy kremem z cukinii, układamy zwiniętą w ruloniki szynkę parmeńską (dodatkowo można do środka włożyć parmezan pokrojony w słupki). Dekorujemy natką pietruszki.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Skrzydełka w płatkach
poprzedni
Skrzydełka w płatkach kukurydzianych
Ziemniaki z pesto z rukoli
następny
Ziemniaki z pesto z rukoli