Gnocchi w pomidorach

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ziemniaki - 600 g
Żółtko - 2 szt.
Parmezan - 50 g
Mąka pszenna - 150 g
Cebula - 2 szt.
Czosnek - 3 ząbki
Papryka - żółta, zielona lub czerwona (lub mix)- 100 g
Papryczka chili - 1/2 szt.
Pomidory z puszki - 1 szt.
Pomidorki koktajlowe - 250 g
Mozzarella - kulki - 150 g
Oliwa - 2-3 łyżeczki
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka

Gnocchi w pomidorach

Aromatyczne, mocno sycące danie :)

  • do 1 godz.
  • Porcje 4
  • Średni

O przepisie

Przepyszne danie – zapieczone w całości, z rozpływającą się mozzarellą jest po prostu pyszne. I choć nie ma w nim mięsa, mój mięsożerny mąż bardzo je lubi :)

Kroki

1
Gotowe

Ziemniaki w mundurkach gotujemy do miękkości i studzimy. Obieramy ze skórki, przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, żółtka, starty parmezan, trochę soli i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy wałek, kroimy małe kawałki i spłaszczamy je widelcem (jak ciasto lepi się do widelca, kluski i widelec lekko przesypuję mąką). W garnku zagotowujemy wodę z solą i gotujemy kluski ok. 5 min. - aż wypłyną na wierzch. Ugotowane gnocchi wyjmujemy z wody łyżką cedzakową, przekładamy na talerz i skrapiamy oliwą.

2
Gotowe

Cebule i ząbki czosnku obieramy i siekamy. Podsmażamy na patelni dodając odrobinę oliwy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i papryczkę chili. Następnie dodajemy pomidory z puszki i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Na patelnię dokładamy ugotowane gnocchi i mieszamy. Przekładamy do formy żaroodpornej. Dokładamy osączone z zalewy kulki mozzarelli. Zapiekamy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (aż ser się rozpuści).

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Papryka konserwowa
poprzedni
Papryka konserwowa
Ciasto kakaowe z powidłami
następny
Ciasto kakaowe z powidłami