Gołąbki bez zawijania

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Biała kapusta - 500 g
Mięso mielone wieprzowo-wołowe - 500 g
Kasza bulgur - lub ryż - 200 g
Cebula - 1 szt.
Czosnek - 3 ząbki
Jajka - 2 szt.
Bułka tarta - 3 łyżki
Natka pietruszki - niekoniecznie
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Mąka - do obtoczenia
Olej - do obsmażenia
Sos
Masło - 80 g
Mąka - 2 łyżki
Koncentrat pomidorowy - 50 g
Bulion jarzynowy - 1 l
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku

Gołąbki bez zawijania

Sos jest doskonałym wypełnieniem smaku.

  • 40 min.
  • Porcje 12
  • Łatwy

O przepisie

Wszyscy wiemy, że tradycyjna wersja gołąbków jest pyszna ale czasochłonna. Dlatego jak mam smak na nie, a nie mam za wiele czasu na obgotowanie kapusty robię uproszczoną wersję. Ale smakuje również wspaniale :)

Kroki

1
Gotowe

Kaszę lub ryż gotujemy na półtwardo - studzimy. kapustę drobno szatkujemy, dodajemy drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki, mięso mielone, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, ostudzoną kaszę lub ryż i bułkę tartą. Wyrabiamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy podłużne lub okrągłe kształty, obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

2
Gotowe

Robimy zasmażkę z masła i mąki, dodajemy przecier pomidorowy, bulion i gotujemy na wolnym ogniu 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku. Gołąbki zalewamy sosem i zapiekamy ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Sałatka z marynowanych pieczarek
poprzedni
Sałatka z marynowanych pieczarek
IMG_8860
następny
Galaretka pomarańczowa