Grzane wino z jabłkami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Wino czerwone półsłodkie - 750 ml może być wino czerwone wytrawne + ok. 5 łyżek cukru
Sok jabłkowy - 750 ml
Goździki - 12 szt.
Anyż - gwiazdki - 3 szt.
Cynamon - 1 laska
Jabłko - małe - 4 szt.
Cytryna - 1 szt. (mała)

Grzane wino z jabłkami

Kubek grzanego wina po długim spacerze na mrozie smakuje wybornie :)

  • 10 min.
  • Porcje 6
  • Łatwy

O przepisie

Czym najlepiej rozgrzać się wieczorem w zimie, kiedy za oknem mroźno i sypie śnieg? Grzanym winem! Dzisiejsza wersja jest z dodatkiem jabłek i soku jabłkowego, pachnąca cynamonem, goździkami i anyżem :)

Kroki

1
Gotowe

Sok jabłkowy i czerwone wino wlewamy do garnka. Dodajemy goździki, cynamon, anyż i mocno podgrzewamy na małym ogniu, nie doprowadzając jednak do wrzenia. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki, kawałki lub wycinamy gwiazdki. Umytą cytrynę kroimy na półplasterki. Do kubeczków/ szklanek/ wkładamy po kilka kawałków jabłek i cytryny, a następnie zalewamy winem. Pijemy gorące :)

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

salatka-z-tunczykiem
poprzedni
Sałatka z tuńczykiem
lukierki
następny
Lukierki