Gulasz wieprzowy ze świeżymi grzybami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Wieprzowina - 700 g
Cebula - 1 duża
Smalec - 40 g
Świeże grzyby - 250 g
Liść laurowy - 1 szt.
Ziarno jałowca - 2 ziarenka
Pieprz kolorowy - 10 ziarenek
Ziele angielskie - 2 ziarenka
Mąka - 1 płaska łyżka + do oprószenia mięsa
Czosnek - 2 ząbki
Ostra papryka - 1/5 łyżeczki
Woda - 600 ml
Pieprz - do smaku
Sól - do smaku
Śmietana - 1 łyżka gęstej niekoniecznie

Gulasz wieprzowy ze świeżymi grzybami

Aromatyczny dzięki grzybom.

  • 30 min.
  • Porcje 4
  • Łatwy

O przepisie

Jeden z moich ulubionych przepisów na gulasz. Jeśli nie mamy świeżych grzybów, możemy dodać suszone (wcześniej namoczone). Podajemy go z kaszą, ryżem, ziemniakami, makaronem – w zależności co kto lubi.

Kroki

1
Gotowe

Mięso płuczemy, kroimy w kostkę (jak dużą zależy od tego jaką lubimy) solimy, pieprzymy i obsypujemy niewielką ilością mąki. Na patelni roztapiamy smalec i obsmażamy mięso, aż będzie rumiane. Przekładamy do garnka, a na patelni obsmażamy pokrojoną w grubsza kostkę cebulę. Przekładamy do mięsa.

Świeże grzyby płuczemy, obgotowujemy w wodzie, odcedzamy a następnie kroimy na kawałki. Przekładamy do mięsa i cebuli. Całość zalewamy wodą, dodajemy przyprawy - liść laurowy, jałowiec, pieprz kolorowy, ziele angielskie, całe ząbki czosnku, ostrą paprykę. Gotujemy do miękkości (używam szybkowaru, więc zajmuje mi to ok. 30 minut).

2
Gotowe

Sprawdzamy smak - jeżeli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. W szklance dokładnie mieszamy niepełną łyżkę mąki z niewielką ilością sosu, a następnie łączymy całość dokładnie mieszając i zagotowujemy.

Lubię gulasz ze śmietaną, dlatego łyżkę gęstej rozrabiam z niewielką ilością sosu w osobnym garnuszku, łączę z gulaszem mieszając i czekam aż całość się zagotuje.

Gulasz podaję z kaszą, czasem z ryżem, ugotowanymi ziemniaczkami lub makaronem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Muffinki brzoskwiniowe
poprzedni
Muffinki brzoskwiniowe
IMG_8432
następny
Gazpacho pomidorowo-arbuzowe