Herbatniki cytrynowe

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka - 250 g
Masło lub margaryna - 120 g (miękkie)
Sok z cytryny - z 1 szt.
Starta skórka z cytryny - z 1 szt.
Cukier puder - 100 g + do posypania
Jajka - 1 szt.

Herbatniki cytrynowe

Lekko słodkie i cytrynowe zarazem :)

  • do 15 min.
  • Łatwy

O przepisie

Ciasteczka, które robimy bardzo szybko. Kruche i pyszne. Z jednej strony słodkie, jak to ciastka, a z drugiej lekko cytrynowe. Idealne gdy mamy ochotę na coś delikatnie słodkiego.

Kroki

1
Gotowe

Wszystkie składniki zagniatamy - ciasto ma być miękkie ale nie kleić się do rąk (w razie potrzeby można dodać niewielką ilość mąki). Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy (nie za cienko) i wycinamy dowolny kształt ciasteczek. Pieczemy ok. 15-17 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasteczka studzimy - jak wystygną lekko stwardnieją - i posypujemy cukrem pudrem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

img_0669
poprzedni
Bułeczki z rodzynkami
20161115_142245
następny
Kostka manna