Herbatniki kokosowe

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Margaryna - 50 g
Cukier - 80 g
Wiórki kokosowe - 40 g
Mąka pszenna - 130 g
Jaja - 1 szt.
Sól - szczypta

Herbatniki kokosowe

Mocno kokosowe i chrupiące - takie jak powinny być herbatniki :)

  • 5 min.
  • Porcje 20
  • Łatwy

O przepisie

Osobiście wolę jeść drobne ciasteczka niż ciasta. Częściej jednak piekę ciasta – pewnie wynika to z faktu, że z ciasteczkami zawsze jest trochę więcej pracy. No właśnie – nie zawsze :) Ten przepis jest tak banalnie prosty i szybki, że jak się na niego natknęłam to zastanawiałam się jakie te ciastka będą w smaku. I co? Są słodziutkie, chrupiące i bardzo wciągające – po prostu przepyszne :) A przepis pochodzi ze strony -http://www.digotuje.pl/ .

Kroki

1
Gotowe

Wszystkie składniki zagniatamy i chłodzimy w lodówce ok. 1 godz. (jeżeli po schłodzeniu ciasto jest lepiące można dodać trochę mąki - ja jednak nie dodawałam). Ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką i wykrawamy z niego dowolne kształty - ja zrobiłam prostokątne herbatniki, boki wykrawając radełkiem i robiąc w nich widelcem dziurki. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 10-12 minut w 190 stopniach (dłużej pieczone zrobią się twarde). U mnie wyszło 20 ciasteczek - ilość zależy od wielkości jaką zrobimy :)

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

cytrynowka
poprzedni
Cytrynówka
kruche-ciasteczka-z-majonezem
następny
Kruche ciasteczka z majonezem