Hiszpańska zupa czosnkowa

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Czosnek - 1 główka (dość duża)
Kromki czerstwego chleba - 3 szt.
Bulion jarzynowy - 5 szkl.
Jaja - 2 szt.
Oliwa - ok. 1/4 szkl.
Papryka ostra mielona - 1/3 łyżeczki
Słodka papryka mielona - 1 łyżeczka
Sól - do smaku
Kurkuma - 1/3 łyżeczki

Hiszpańska zupa czosnkowa

Obowiązkowo muszę dodać tartego żółtego sera :)

  • do 40 min.
  • Porcje 4
  • Łatwy

O przepisie

Czosnek uwielbiam – dodawałabym go zawsze do każdej potrawy i w każdej ilości. Dlatego chętnie i często gotuję zupę czosnkową – w różnych wydaniach. Ta jest nieco inna od tradycyjnej ale bardzo bardzo smaczna. I bardzo prosta :) Ta zupa może mieć różne wersje – niekiedy robi się ją z dodatkiem pomidorów, z cebulą, winem lub grzankami zamiast okruchów chleba. Ja jednak najbardziej lubię właśnie tą :)

Kroki

1
Gotowe

Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy (lub przeciskamy przez praskę). Chleb drobno kruszymy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy czosnek, wsypujemy pokruszony chleb i rumienimy, cały czas mieszając. Mieszamy z papryką ostrą, słodką i kurkumą. Dodajemy do gorącego bulionu, gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. Jajka roztrzepujemy w miseczce, i cienkim strumieniem, cały czas energicznie mieszając, wlewamy do zupy. Zdejmujemy z ognia zanim zupa się zagotuje - ewentualnie doprawiamy do smaku solą i ostrą papryką. Podajemy z dodatkiem tartego żółtego sera.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

ananasowa-sangria-z-bazylia
poprzedni
Ananasowa sangria z bazylią
pieczone-pierogi-z-tunczykiem
następny
Pieczone pierogi z tuńczykiem