Imbirówka

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Woda - 3/4 l
Cukier - 1/2 szkl.
Świeży imbir - 100 g
Skórka z cytryny - z 1 szt.
Sok z cytryny - z 2 szt.
Anyż - 2 gwiazdki
Goździki - 3 szt.
Cynamon - kawałek laski
Miód - 5 łyżek
Spirytus - 1/2 l

Imbirówka

Doskonała na zimowe wieczory.

  • 10 min.
  • Łatwy

O przepisie

Kolejny już, domowej roboty alkohol. Aromatyczny dzięki anyżowi, goździkom i cynamonowi, mocno rozgrzewający dzięki imbirowi i niezbyt słodki:)

Kroki

1
Gotowe

Wodę zagotowujemy, dodajemy obrany i starty na drobnych oczkach imbir, startą skórkę z cytryny, cukier, goździki, anyż, cynamon - całość gotujemy przez 3 minuty. Następnie dodajemy sok z cytryn. Studzimy, dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Następnego dnia filtrujemy przez gazę i łączymy ze spirytusem. Przelewamy do butelek, chowamy w ciemne miejsce na 2 tygodnie, pamiętając by co kilka dni potrząsać butelkami w celu wymieszania całości. Z przepisu wyszedł mi 1 litr 200 ml imbirówki. Po 2 tygodniach możemy pić na zdrowie :)

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

owoce-pod-kruszonka
poprzedni
Owoce zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych
img_06561
następny
Babeczki z białek