Jabłecznik na cieście z serka homogenizowanego

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka - 2,5 szkl.
Margaryna - 250 g
Serek homogenizowany waniliowy - 200 g
Cukier puder - 2/3 szkl.
Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Dodatkowo:
Jabłko - 6 szt. dużych
Cynamon - 1 łyżeczka
Cukier puder - do posypania

Jabłecznik na cieście z serka homogenizowanego

Jabłeczniki zawsze są pyszne :)

  • 30 min.
  • Porcje 15
  • Łatwy

O przepisie

To już kolejny przepis na jabłecznik. Tym razem ciasto jest z dodatkiem serka homogenizowanego. Robi się go naprawdę szybko. Placek nie jest zbyt wysoki – piekłam go w prostokątnej blaszce, jeżeli chcemy mieć wyższy, możemy upiec go w mniejszej. Przepis zaczerpnięty z internetu, źródła niestety nie zapisałam.

Kroki

1
Gotowe

Zagniatamy ciasto z mąki, margaryny, serka homogenizowanego, cukru pudru, cukru waniliowego i proszku do pieczenia. Dzielimy je na 2 części - jedną większą. Większą część wykładamy na prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na połówki lub kawałki (ja pokroiłam na kawałki). Układamy je na cieście (połówki jabłek przekrojeniem w dół). Posypujemy cynamonem. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy jabłka. Ciasto lekko nakłuwamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 60 min. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Surówka z czerwonej kapusty
poprzedni
Sałatka z czerwonej kapusty
20170408_160059
następny
Wątróbka z indyka w sosie własnym