Jabłecznik z budyniem

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto
Mąka - 450 g
Margaryna - 1 kostka (250 g)
Cukier puder - 1 szkl.
Jaja - 1 szt.
Żółtko - 2 szt.
Śmietana - 2 łyżki (gęstej, kwaśnej)
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Dodatkowo
Jabłko - 2 kg
Budyń waniliowy - 2 szt.
Mleko - 750 ml
Cukier puder - do posypania
Bułka tarta - kilka łyżek

Jabłecznik z budyniem

Przepyszny!

  • 60 min.
  • Porcje 21
  • Łatwy

O przepisie

Najwspanialszy jabłecznik, jaki do tej pory jadłam. Duża ilość jabłek czyni to ciasto wyjątkowym. Dodatek budyniu sprawia, że ciasto długo pozostaje świeżutkie i wilgotne.

Kroki

1
Gotowe

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy - mąka, margaryna, cukier puder, jajko, żółtka, śmietana i proszek do pieczenia. Dzielimy na 2 części. Jedną wkładamy na ok. godzinę do lodówki, drugą do zamrażalnika.

2
Gotowe

Blachę (prostokątną) wykładamy papierem do pieczenia, rozwałkowujemy pierwszą część ciasta włożoną do lodówki. Oprószamy bułką tartą (wchłania wilgoć z jabłek). Na to obrane i pokrojone w plasterki jabłka, a na jabłka gorący budyń (2 budynie z cukrem ugotowane w 750 ml mleka). Na górę ucieramy (lub rwiemy palcami - moja metoda) ciasto z zamrażalki.

3
Gotowe

Pieczemy 40-45 min w 200 stopniach. Posypujemy cukrem pudrem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Zupa czosnkowa
poprzedni
Krem z grzybów leśnych
Ciasteczka bez jajek
następny
Ciasteczka bez jajka