Jabłka w koszulkach

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka - 250 g - 300 g
Masło lub margaryna - 200 g
Śmietana 18% - 5 łyżek
Żółtko - 2 szt.
Jajka - 1 szt.
Jabłko - kilka sztuk
Marmolada - kilka łyżek

Jabłka w koszulkach

Sprawdzony rodzinny przepis

  • ok. 60 min.
  • Łatwy

O przepisie

Przepis pochodzi z zapisków mojej cioci. Zawsze jak do niej jeździłam gościła mnie właśnie tymi ciasteczkami, które uwialbiałam. Są proste w wykonaniu i długo pozostają świeże.

Kroki

1
Gotowe

Z mąki, masła, śmietany, żółtek i jajka zagniatamy ciasto i chłodzimy w lodowce ok. 30 minut. (podana ilość mąki jest orientacyjna - jeżeli ciasto jest rzadkie dodajemy więcej mąki. Wszystko zależy od wielkości jajek i ilości śmietany). W międzyczasie obieramy jabłka ze skórki, wydrążamy środek i kroimy na ćwiartki lub ósemki (zależy jak duże są jabłka i jak duże będziemy robić ciastka). Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na kwadraty (wielkość zależy od nas), na każdym kwadracie układamy jabłko, a na nim trochę marmolady. Sklejamy dwa przeciwległe rogi ciasta, a następnie pozostałe dwa, ściskając je mocno u góry, by powstały dziurki z boków. Pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do lekkiego zrumienienia). Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem z cukru pudru, wody i soku z cytryny.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

20170527_120958-1
poprzedni
Koktajl jaglano-kurkumowy
20170530_105132
następny
Lemoniada arbuzowa