Jagodzianki

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka pszenna - 500g + 2 łyżki
Mleko - 250 ml
Margaryna - 125g
Jajka - 3 szt
Żółtko - 1 szt
Cukier - 3/4 szkl
Drożdże - 50g
Sól - szczypta
Nadzienie
Jagody - 1kg
Cukier - 1łyżka
Bułka tarta - 1 łyżka

Jagodzianki

Słodkie bułeczki pełne jagód

  • 120min
  • Porcje 12
  • Średni

O przepisie

Sezon owocowy trwa w pełni. Kiedy chodząc i widząc tym razem jagody jedno mi przychodzi do głowy JAGODZIANKI. Słodkie bułeczki pełne owoców hmmmmmm…………. myślę, że nie jedna osoba się skusi.

Kroki

1
Gotowe

Rozczyn

Połowę mleka lekko podgrzać a następnie połączyć z 1 łyżką cukru 2 łyżkami mąki. Do całości wkruszyć drożdże i całość dokładnie wymieszać, odstawić do podwojenia objętości (około 15-20min)

2
Gotowe

Nadzienie

Jagody umyć, wsypać wraz z cukrem do garnka i całość zagotować. Ostudzone jagody odcedzić a następnie owoce wymieszać z bułką tartą.

3
Gotowe

Ciasto

Jajka ubić z pozostałą ilością cukru aż masa będzie puszysta. Dodać pozostałe mleko, rozczyn, sól i delikatnie wymieszać. Wsypać mąkę (500g) i wyrobić ciasto aż będzie odchodziło od miski. Dolewać powoli roztopioną, ostudzoną margarynę wyrabiając jednolite ciasto. Ciasto jest lepkie w konsystencji ale tym nie należy się przejmować. Przykryć miskę ściereczką i odczekać aż ciasto zwiększy swoją objętość (do 60min). Po tym czasie odrywać kawałki ciasta i podsypując delikatnie mąką formować kulki, które od razu rozpłaszczyć na placek i nadziewać 1 czubatą łyżeczka. Placek z nadzieniem zlepiamy i formujemy w kształt bułeczek. Bułki pozostawiamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przykryte ściereczka do momentu ich wyrośnięcia (około 15-30min) następnie smarujemy je żółtkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika (200st) na 15-20min

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

IMG_8713
poprzedni
Leniwe pierogi z sosem śliwkowym
IMG_8781
następny
Pulpety z warzywami