Jogurtowe mini pizze

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto
Mąka kukurydziana - 150 g
Mąka pszenna - 350 g
Drożdże - 50 g
Olej - 4 łyżki
Jogurt naturalny - 300 g
Sól - szczypta
Bazylia - suszona -do smaku
Sos
Pesto - 2 łyżki
Czosnek - 3 ząbki
Jogurt naturalny - 250 g
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Dodatki
Szynka parmeńska - 100 - 150 g
Ser żółty - tarty
Mozzarella - starta (2 kulki)

Jogurtowe mini pizze

Pyszna propozycja na kolację.

  • 10 min. + czas oczekiwania
  • Porcje 8
  • Łatwy

O przepisie

Pizza to ulubione danie mojego syna. A że nie lubię powtarzać dań, szukam różnych inspiracji. Tą znalazłam na którejś ze stron o gotowaniu, ale źródła nie zapisałam. Super pomysł na ciasto z dodatkiem jogurtu i mąki kukurydzianej. Dodatki układamy według naszego smaku.

Kroki

1
Gotowe

Zagniatamy ciasto z mąki pszennej, kukurydzianej, drożdży, oleju, jogurtu, dodając soli do smaku i suszonej bazylii. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godz. Następnie dzielimy ciasto na 8 części, każdą rozwałkowując na okrągły placek. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy placek smarujemy sosem - jogurt mieszamy z pesto (dałam bazyliowe domowej roboty), wyciśniętym przez praskę czosnkiem doprawiamy do smaku. Na górę pizzy dajemy takie dodatki jakie lubimy - u mnie była to tylko szynka parmeńska, tarty ser żółty i mozzarella.

Pieczemy ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Przed podaniem możemy udekorować rukolą.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Ciasteczka owsiane z żurawiną
poprzedni
Ciasteczka owsiane z żurawiną
20170309_123514
następny
Pesto z suszonyh pomidorów