Jogurtowy torcik z malinami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Jogurt naturalny - 500 g
Śmietana 30% - 284 ml
Żelatyna - 24 g
Cukier - 100 g
Herbatniki - 150 g
Margaryna - 55 g
Galaretka malinowa - 1 opakowanie
Maliny - 200 g

Jogurtowy torcik z malinami

Lekki i delikatny deser

  • 35 min.
  • Porcje 16
  • Łatwy

O przepisie

Pyszny, delikatny torcik, który możemy zrobić z dowolnymi sezonowymi owocami, dobierając do smaku pasującą galaretkę. Ten przepis znalazłam ostatnio w jakiejś kolorowej gazecie.

Kroki

1
Gotowe

Herbatniki drobno kruszymy i mieszamy z rozpuszoną margaryną, Tortownicę o średnicy ok. 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy dno herbacianą masą.

Jogurt ubijamy. W drugiej misce ubijamy śmietankę i mieszamy razem z jogurtem. Żelatynę rozpuszamy w 150 ml gorącej wody, dodajemy cukier i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. Łączymy z masą jogurtowo - śmietanową i wylewamy na spód herbatnikowy. Wstawiamy na ok. 2 godz. do lodówki - do zakrzepnięcia masy.

2
Gotowe

Galaretkę rozpuszamy w mniejszej ilości wody niż na opakowaniu i odstawiamy do ostudzenia. Na schłodzonej masie układamy maliny i zalewamy lekko tężejącą galaretką. Ponownie odstawiamy do lodówki i czekamy do całkowitego stężenia galaretki.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

20170823_133610
poprzedni
Batony pelne zdrowia
20170905_201738
następny
Pasta tahini