Kakaowa szarlotka z budyniem

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto
Margaryna - 250 g
Mąka - 350 g
Cukier - 120 g
Jajka - 2 szt.
Kakao - 3 łyżki
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Masa jabłkowa
Jabłko - 1,5 kg
Galaretka cytrynowa - 2 opakowania
Cukier - 1/2 szkl.
Masa budyniowa
Budyń śmietankowy - 2 opakowania
Mleko - 3 szkl.
Cukier - 3 łyżki
Dodatkowo
Bułka tarta - 2 łyżki

Kakaowa szarlotka z budyniem

Idealna na niedzielne popołudnie.

  • do 60 min.
  • Porcje 20
  • Łatwy

O przepisie

Szarlotkę lubi chyba każdy. Ten przepis odbiega nieco od tradycyjnego. Ciasto kakaowe, a jabłka wymieszane z cytrynową galaretką, która nadaje im fajny posmak. Jest przepyszna!

Kroki

1
Gotowe

Ciasto

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. 1/3 ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika. Pozostałą część rozwałkowujemy na prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (moja miała 22x38 cm ale może być mniejsza - ciasto wówczas będzie wyższe) i nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

2
Gotowe

Masa jabłkowa

Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Podlewamy 1/4 szkl. wody i dusimy pod przykryciem, aż jabłka się rozpadną. Dodajemy 1/2 szkl. cukru i jeszcze chwilę dusimy. Następnie mieszamy z galaretkami (proszkiem) i odstawiamy.

3
Gotowe

Masa budyniowa

Gotujemy budyń.

4
Gotowe

Podpieczony spód ciasta posypujemy bułką tartą, wykładamy masę jabłkową, na nią masę budyniową, a na samą górę ścieramy ciasto z zamrażalki. Pieczemy jeszcze ok. 40 minut w 180 stopniach. Studzimy, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

ciasto-francuskie-z-budyniem-i-owocami
poprzedni
Ciasto francuskie z budyniem i owocami
pasta-z-makreli-i-twarogu
następny
Pasta twarogowa z wędzoną makrelą