Kakaowe muffiny z oreo

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka - 2 szkl.
Kakao - 4 łyżki
Cukier - 1/2 szkl.
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
Jajka - 1 szt.
Mleko - 300 ml
Olej - 1/2 szkl.
Aromat pomarańczowy - kilka kropel
Ciastka Oreo - 38 szt.
Śmietana 36% - 400 ml
Cukier puder - 1 łyżeczka
Cukier waniliowy - 1 łyżeczka

Kakaowe muffiny z oreo

Kto uwielbia Oreo, pokocha te muffiny :)

  • 10 min.
  • Porcje 24
  • Łatwy

O przepisie

Lubicie ciasteczka Oreo? Ja tak. Dlatego te babeczki są dla mnie bardzo wyjątkowe w smaku – nie dość, że z niespodzianką w postaci Oreo w środku muffiny, to jeszcze ozdobione bitą śmietaną posypaną ciastkami. Musicie koniecznie wypróbować ten przepis. Ja dostałam go od znajomej, a źródło pewnie z internetu – skarbnicy przepisów :)

Kroki

1
Gotowe

Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem. Dolewamy mleko, olej, olejek i wbijamy jajko i dokładnie miksujemy wszystkie składniki. Do formy/foremek muffinkowych wkladamy papierowe papilotki i na dno wlewamy trochę masy. Na nią wkładamy po jednym ciastku i zalewamy masą do 3/4 wysokości papilotek.
Muffinki pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Dwa ciastka ścieramy na tarce - do posypania, a resztę ciastek kroimy na pół.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dosypujemy cukier i cukier wanilinowy. Bitą śmietaną dekorujemy wystudzone babeczki, posypujemy je startymi ciastkami i a na wierzch śmietany wkładamy połówki ciastek.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

img_0032
poprzedni
Gulasz z indykiem i dynią
krupnik-na-wedzonych-zeberkach
następny
Krupnik na wędzonych żeberkach