Kapuśniaczki

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Zaczyn
Drożdże - 20 g
Cukier - szczypta
Sól - szczypta
Mleko - 1 łyżka ciepłego nie gorącego
Mąka - 1 łyżeczka
Ciasto
Mąka - 1 kg
Mleko - 1/2 litra ciepłego
Masło - 40 g roztopionego
Żółtko - 2 szt.
Farsz
Kapusta kiszona - 1 kg
Masło - 1 łyżka
Cebula - 1 szt.
Sól - 1 łyżeczka
Pieprz - 1 łyżeczka
Maggi - do smaku

Kapuśniaczki

Miękkie, z dość mocno przyprawionym farszem - po prostu doskonałe!

  • >60 min.
  • Łatwy

O przepisie

Święta tuż tuż, więc każdemu na pewno przyda się ten sprawdzony przepis na pyszne, drożdżowe kapuśniaczki :) A jak święta miną, możemy je też podawać jako przekąskę na imprezie – z czerwonym barszczykiem – najlepiej domowej roboty. Przepis zaczerpnęłam od Ewy Wachowicz.

Kroki

1
Gotowe

Mieszamy składniki zaczynu, pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie wlewamy je do miski z mąką, dodajemy żółtka, mleko, cukier, roztopione masło (ale nie gorące) i wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

2
Gotowe

Kapustę wrzucamy do gotującej wody z solą i gotujemy 15-20 minut od zagotowania. Odcedzamy, studzimy, odciskamy i drobno kroimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle, dodajemy pokrojoną kapustę i chwilę przesmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i maggi.

3
Gotowe

Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części, wałkujemy i tniemy na prostokąty 10x15 cm. Nakładamy farsz z kapusty i zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem.
Pieczemy w 200 stopniach ok. 20 minut (aż się zrumienią).

Z porcji wyszło 25 kapuśniaczków.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

aromatyczna-pieczen-wieprzowa
poprzedni
Aromatyczna pieczeń wieprzowa
20161129_123527
następny
Domowa granola