Kapusta do schabowego

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Kapusta kiszona - 1 kg
Marchew - 1 szt.
Cebula - 1 szt.
Natka pietruszki - lub koperek
Sól - do smaku
Liść laurowy - 1 szt.
Ziele angielskie - 4 szt.
Słodka papryka mielona - 1/3 łyżeczki
Pieprz - do smaku
Kminek mielony - 1/2 łyżeczki
Zioła prowansalskie - 1 łyżeczki
Masło - do zasmażki
Mąka - do zasmażki

Kapusta do schabowego

Obok mizerii ulubiony dodatek do kotleta.

  • Porcje 6
  • Łatwy

O przepisie

Świetna jako dodatek do tradycyjnego schabowego i ziemniaków z masełkiem. Lekko kwaśna, dobrze doprawiona idealnie komponuje się z kotletem :)

Kroki

1
Gotowe

Kapustę kiszoną płuczemy w zimnej wodzie, a następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a obraną marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach - podsmażamy na maśle i przekładamy do kapusty. Podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, kminek, zioła prowansalskie i paprykę mieloną - chwilę dusimy. Robimy zasmażkę, dodajemy do kapusty wraz z posiekaną zieleniną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

img_0638
poprzedni
Pierogi z kasza gryczaną i serem.
owoce-pod-kruszonka
następny
Owoce zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych