Karczek po żydowsku

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Karczek - 800 g
Pieczarki - 500 g
Cebula - 3 szt.
Ogórki konserwowe - 3 szt.
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Majeranek - do smaku
Przecier pomidorowy - 2 łyżki
Ketchup - 2 łyżki
Zalewa z ogórków - 0,5 szkl.
Mąka - do obtoczenia kotletów
Olej - do smażenia

Karczek po żydowsku

Szybkie i pyszne danie obiadowe

  • 30 min.
  • Porcje 8
  • Łatwy

O przepisie

Danie obiadowe, którego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a jest przepyszne. Osobiście najczęściej podaję je z kluseczkami śląskimi :)

Kroki

1
Gotowe

Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na 1 cm plastry, a następnie lekko rozbijamy. Posypujemy solą, pieprzem, majerankiem, obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron na złoty kolor.
Pieczarki myjemy i kroimy na ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w grube piórka. Pieczarki i cebulę podduszamy chwilę na niewielkiej ilości oleju. Doprawiamy lekko solą i pieprzem. Ogórki konserwowe kroimy w słupki, dodajemy do podsmażonych warzyw. Zalewę z ogórków mieszamy z ketchupem i przecierem pomidorowym - wlewamy do warzyw i mieszamy.
W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, na nie wykładamy warzywa (możemy ułożyć warstwowo - mięso, warzywa, mięso, warzywa). Naczynie żaroodporne przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 60 min. aż mięso będzie miękkie.

Podajemy z kluskami śląskimi, kopytkami, ryżem lub gotowanymi ziemniakami.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Magiczne ciasto czekoladowe
poprzedni
Magiczne ciasto czekoladowe
Paluchy francuskie
następny
Paluchy francuskie