Karczek w sosie musztardowym

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Karczek - 1 kg
Czosnek - 8-10 ząbków
Ocet jabłkowy - 1 łyżka
Liść laurowy - 4 szt.
Ziele angielskie - 6 szt.
Ziarno jałowca - 8 szt.
Rozmaryn - 1/2 łyżeczki
Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki
Sól - do smaku
Pieprz - 1 łyżeczka
Olej - 1/3 szkl. oleju + do obsmażenia
Musztarda delikatesowa - 3 łyżki
Śmietana 18% - 5 łyżek
Bulion - 1/2 szkl.
Mąka - 1 łyżka

Karczek w sosie musztardowym

Domowy sos musztardowy jest najlepszy :)

  • 20 min. + czas marynowania
  • Porcje 8
  • Łatwy

O przepisie

Mięciutkie mięso, które przed upieczeniem trzeba marynować 24 godziny. Możemy podać je z kluseczkami śląskimi, puree z kalafiora lub zwykłymi ziemniakami.

Kroki

1
Gotowe

Ząbki czosnku obieramy, liście laurowe kruszymy. Ziele angielskie i ziarna jałowca rozgniatamy w moździerzu. Karkówkę myjemy i osuszamy. Nacieramy solą, szpikujemy ząbkami czosnku. Łączymy olej i ocet, dodajemy liście laurowe, rozgniecione ziarna jałowca i ziela angielskiego, pieprz czarny, pieprz ziołowy, rozmaryn i wszystko dokładnie mieszamy. Karczek zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na 24 godz. (odwracamy go kilka razy, by marynata równomiernie pokryła mięso).

2
Gotowe

Mięso wyjmujemy z marynaty (marynatę zachowujemy) i obsmażamy na rozgrzanym oleju, by ładnie się przyrumieniło z każdej strony. Przekładamy do brytfanny/ naczynia żaroodpornego, zalewamy pozostałą marynatą i pieczemy 15 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 50 minut, polewając wytwarzającym się sosem.

3
Gotowe

Sos z pieczenia przecedzamy i przelewamy do rondla. Dodajemy pół szklanki bulionu i musztardę, mieszamy razem i zagotowujemy. Mąkę mieszamy ze śmietaną, wlewamy do sosu i gotujemy 5 minut. Karczek kroimy w plastry, polewamy sosem. Podajemy z ziemniakami, kluskami lub puree warzywnym

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

IMG-20170115-WA0003
poprzedni
Jaglano-jabłkowe placuszki
Ryż z warzywami
następny
Ryż z warzywami