Karkówka z koniny w sosie

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Konina - karkówka - 1 kg
Cebula - 2-3 szt.
Pieczarki - 200 g
Śmietana 18% - 1 łyżka
Czosnek - 2-3 ząbki
Mąka - 2 łyżki
Olej - do smażenia
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Ostra papryka - do smaku

Karkówka z koniny w sosie

Miękkie, pyszne mięso.

  • 30 min.
  • Porcje 8
  • Łatwy

O przepisie

Tym razem propozycja przyrządzenia karkówki z koniny w sosie z dodatkiem pieczarek.

Kroki

1
Gotowe

Opłukane i osuszone mięso kroimy na niezbyt grube plastry, a następnie nacieramy przyprawami. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Obraną i opłukaną cebulę kroimy w półplasterki, pieczarki na plastry, obrany czosnek drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek, i lekko podsmażamy, a następnie odkładamy na talerz. Następnie podsmażamy pieczarki,solimy i pieprzymy. Odkładamy na bok. Plastry mięsa podsmażamy z obu stron do zrumienienia. Gdy mięso się już podsmaży, dokładamy do niego cebulę, pieczarki i czosnek, zalewamy 1,5 szkl. wody, przykrywamy pokrywką i dusimy około 90 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu uzupełniając wodą. Gdy mięso będzie już miękkie, wyjmujemy je ostrożnie na talerz. Mąkę mieszamy dokładnie z łyżką śmietany i wodą, dodajemy do sosu. Przyprawiamy do smaku papryką, pieprzem i solą. Wkładamy do sosu karkówkę i dusimy jeszcze 5 minut. Podajemy z gotowanymi ziemniaczkami i np. buraczkami.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Pieczen z koniny po mysliwsku
poprzedni
Pieczeń z koniny po myśliwsku
20171028_120737
następny
Konfitura z dyni jabłka i gruszki