Karpatka

Pole膰 w mediach spo艂eczno艣ciowych:

Albo po prostu skopiuj i udost臋pnij ten link

Sk艂adniki

Ciasto
Woda - 1 szkl.
Margaryna - 1/2 kostki
M膮ka - 1 szkl.
Jajka - 5-6 szt.
S贸l - szczypta
Krem budyniowy
Budy艅 waniliowy - lub 艣mietankowy - 2 opakowania
Mleko - 800 ml
Mas艂o - 1 kostka
Cukier puder - do smaku i do posypania

Karpatka

Smakuje 艣wietnie o ka偶dej porze roku :)

  • do 30 min.
  • Porcje 18
  • 艁atwy

O przepisie

Kolejny przepis z rodzinnych zapisk贸w mojej mamy :) Wbrew opiniom to naprawd臋 proste w wykonaniu ciasto. A smaku chyba nie musz臋 zachwala膰 馃槈 Polecam wypr贸bowa膰!

Kroki

1
Gotowe

Ciasto

Zagotowujemy wod臋 z margaryn膮 i szczypt膮 soli, a nast臋pnie dodajemy powoli m膮k臋 intensywnie mieszaj膮c drewnian膮 pa艂k膮, by nie zrobi艂y si臋 grudki. Odstawiamy do wystudzenia, a nast臋pnie dodajemy po 1 jajku ca艂y czas miksuj膮c. Ciasto dzielimy na 2 cz臋艣ci i przek艂adamy do dw贸ch prostok膮tnych blach wy艂o偶onych papierem do pieczenia. Ka偶dy z plack贸w pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut. Placki pozostawiamy do ostudzenia.

2
Gotowe

Krem budyniowy

Zagotowujemy wi臋kszo艣膰 mleka, w pozosta艂ej cz臋艣ci rozpuszczamy budy艅 (je艣li mamy bez cukru dodajemy ilo艣膰 podan膮 na opakowaniu) i wlewamy na gotuj膮ce mleko, ca艂y czas mieszaj膮c. Pozostawiamy do ostudzenia. Mas艂o ubijamy i dodajemy po1 艂y偶ce budyniu ca艂y czas miksuj膮c. Mo偶emy dosypa膰 troch臋 cukru pudru do smaku - zale偶y czy wolimy mniej czy bardziej s艂odki krem. Przek艂adamy nasze placki i ch艂odzimy w lod贸wce przynajmniej 1 godzin臋. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w kt贸rym sp臋dzam najwi臋cej czasu i oddaj臋 si臋 swojej najwi臋kszej pasji 鈥 gotowaniu i pieczeniu.

20170611_120330
poprzedni
Serowa kanapka na zimno
20170614_083258
nast臋pny
Nocna owsianka