Kartoflanka z chili i imbirem

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ziemniaki - 1 kg
Woda - 1 litr
Wędzone udka z kurczaka - 2 szt.
Papryczka chili - 1 szt. (mała)
Czosnek - 3 ząbki
Świeży imbir - kawałek
Oliwa z oliwek - 1 łyżka
Por - kawałek
Koperek - pół pęczka
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Sos sojowy - do smaku

Kartoflanka z chili i imbirem

Rozgrzewająca zupa na chłodne dni.

  • 20 min.
  • Porcje 6
  • Średni

O przepisie

Pikantna, pyszna, mocno rozgrzewająca. Idealna na zimowe, chłodne dni.

Kroki

1
Gotowe

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Z udek oddzielamy mięso od kości (kości zostawiamy) i też kroimy w kostkę. Czosnek, imbir i chili obieramy (papryczkę chili proponuję obierać w rękawiczkach), drobno kroimy i podsmażamy na oliwie mieszając. Dodajemy pokrojone ziemniaki i mięso z udek i jeszcze chwilę smażymy.

2
Gotowe

Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy kości z udek, pora, solimy i pieprzymy i gotujemy do miękkości (ok. 40 minut). Wyjmujemy pora i kości - doprawiamy do smaku sosem sojowym i solą i pieprzem (jeśli jeszcze trzeba). Podajemy posypaną posiekanym koperkiem. Zupka jest pikantna ale pyszna!

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Mufiny jajeczne na slodko
poprzedni
Muffiny jajeczne na słodko
oponki serowe
następny
Oponki serowe