Kartoflanka z zacierkami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ziemniaki - 3 szt. dużych
Cebula - 1 szt.
Kostka rosołowa - 2 szt.
Woda - 4 szkl.
Boczek wędzony - 200-250 g
Czosnek - 2 ząbki
Liść laurowy - 1 szt.
Ziele angielskie - 2 szt.
Maggi - do smaku
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Koperek - 2-3 łyżki posiekanego
Zacierki
Mąka - 1/2 szkl.
Jajka - 1 szt.
Sól - szczypta

Kartoflanka z zacierkami

Dobra na chłodne dni.

  • do 30 min.
  • Porcje 3
  • Łatwy

O przepisie

Zupa, która kojarzy mi się z dzieciństwem – mama bardzo często ją gotowała a ja ją bardzo lubiłam :) Gęsta, sycąca i bardzo tania.

Kroki

1
Gotowe

Ziemniaki obieramy i kroimy w niewielką kostkę, zalewamy wodą, dodajemy kostki rosołowe, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie - ok. 20 min. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy aż się wytopi, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulą i przeciśnięty przez praskę czosnek.

2
Gotowe

Przygotowujemy zacierki - zagniatamy mąkę ze szczyptą soli i jajkiem dodając odrobinę wody - ciasto ma być dość twarde. Gdy ziemniaki będą miękkie, wrzucamy do nich zacierki - od ciasta odrywamy małe kawałki i wrzucamy do zupy. Chwilę gotujemy - aż zacierki wypłyną na wierzch i dorzucamy stopiony boczek z cebulą i czosnkiem. Doprawiamy do smaku. Podajemy zupę, posypując ją posiekanym koperkiem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

IMG_8891
poprzedni
Kotlety ziemniaczano-brokułowe
Wtrobka w sosie ziołowym
następny
Wątróbka w sosie ziołowym