Kartoflanka ze śmietaną

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ziemniaki - 800 g
Marchew - 2 szt.
Pietruszka - 1 szt. (duża)
Seler - 1/3 szt.
Bulion - 2 l
Liść laurowy - 2 szt.
Ziele angielskie - 5 szt.
Masło - 2 łyżki
Mąka - 2 łyżeczki
Śmietana - 150 ml
Majeranek - 1 łyżeczka
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku

Kartoflanka ze śmietaną

Z dodatkiem majeranku.

  • 40 min.
  • Porcje 5
  • Łatwy

O przepisie

Kolejna wersja kartoflanki – to dlatego, że ją bardzo lubię. A żeby się nie znudziły to trzeba kombinować :) Zupa kartoflana jest bardzo treściwa, swobodnie wystarczy nam na cały obiad 😉

Kroki

1
Gotowe

Ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy warzywa ok. 10 minut. Dodajemy do gorącego bulionu. Wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie, majeranek, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 30 minut - aż warzywa będą miękkie. Mąkę mieszamy ze śmietaną, rozprowadzamy niewielką ilością gorącej zupy, wlewamy do garnka, zagotowujemy. I gotowe :)

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Puree z kalafiora
poprzedni
Puree z kalafiora
Piernikowa szarlotka
następny
Piernikowy jabłecznik