Kawowe babeczki

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Babeczka
Jajka - 3szt
Mąka pszenna - 1/2 szkl
Mąka ziemniaczana - 3 łyżki
Cukier - 1/3 szkl
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Kawa zbożowa - 1-2 łyżeczki u nas Inka
Pomarańcza - 1/2 szt
Masa
Mascarpone - 300g
Sok z pomarańczy - kilka kropel
Cukier puder - 1 łyżka

Kawowe babeczki

Biszkoptowa babeczka kawowa

  • 10min + czas pieczenia
  • Porcje 14
  • Średni

O przepisie

Jest to przepis na kawowy biszkopt do ciast ale z powodu tego iż moje dziecko uwielbia piec babeczki tak też powstały babeczki. I tak samo było z kawą – ze względu na jedzenie ich przez dziecko kawę mieloną zastąpiłam kawą zbożową

Kroki

1
Gotowe

Babeczki

Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę a następnie stopniowo dodawać żółtka i cukier na przemian. Mąki, kawę i proszek do pieczenia przesiać i dodawać porcjami do ciasta. Ciasto przelać do foremek i piec około 10-15 min w 170st. Po ostygnięciu odciąć kawałek górnego ciasta aby pozbyć się tylko suchej części. Polać babeczki sokiem z pomarańczy aby je delikatnie nasączyć.

2
Gotowe

Masa

Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z pomarańczy a następnie nałożyć na nasze kawowe babeczki.

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

kruche-pierozki-z-feta
poprzedni
Kruche pierożki z fetą
IMG-20170115-WA0003
następny
Jaglano-jabłkowe placuszki