Keks bananowy

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Cukier - 1 szkl.
Olej - 3/4 szkl.
Sok z cytryny - z połówki
Sól - szczypta
Jaja - 4 szt.
Mąka - 3 szkl.
Soda - 1 łyżeczka
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Banan - 4 szt.
Czekolada gorzka - 1 tabliczka
Orzechy - 1 szkl.
Cukier puder - do posypania

Keks bananowy

Każdy kto raz wypróbuje przepis - zostaje stałym fanem tego ciasta.

  • 15 min.
  • Porcje 16
  • Łatwy

O przepisie

Keks z reguły kojarzony jest z owocami kandyzowanymi. A tu niespodzianka – zamiast owoców kandyzowanych są banany, które nadają mu niezwykły, świeży smak. Każdy kto go spróbuje jest zachwycony – zwłaszcza, że keks jest bardzo prosty w wykonaniu.

Kroki

1
Gotowe

Cukier, olej, sok z połowy cytryny ubijamy robotem, dodając po 1 jajku. Następnie wsypujemy mąkę, sodę i proszek do pieczenia, miksujemy (ciasto jest bardzo gęste). Banany kroimy w półplasterki, czekoladę i orzechy siekamy – wszystko dodajemy do masy i mieszamy łyżką.
Wykładamy do keksówki, pieczemy w 180 stopniach ok. 60 minut (do suchego patyczka).
Oprószamy cukrem pudrem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Placuszki serowe
poprzedni
Placuszki serowe
IMG_7322
następny
Bułeczki drożdżowe