Keks świąteczny

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Białka - 8 szt.
Cukier - 1,5 szkl.
Cukier waniliowy - 1 opakowanie
Mąka - 3 szkl.
Margaryna - 250 g
Bakalie - 250 g (orzechy, migdały, owoce kandyzowane)
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

Keks świąteczny

Świąteczne słodkości :)

  • 15 min.
  • Porcje 12
  • Łatwy

O przepisie

Keks, który robię co roku na Święta Bożego Narodzenia od przeszło 20 lat. Czasem dodaję same orzechy, czasem mieszankę keksową – zależy na co przyjdzie mi ochota. Ciasto długo zachowuje świeżość.

Kroki

1
Gotowe

W rondelku roztapiamy margarynę, a następnie ją studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, cukier waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia i przestudzoną margarynę. Na końcu wsypujemy bakalie obtoczone w mące. Masę wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

piernik-na-piwie
poprzedni
Wilgotny piernik na ciemnym piwie
sledzie-w-aromatycznym-sosie
następny
Śledzie w aromatycznym sosie