Kiełbasa w piwie

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Biała kiełbasa - parzona - 500 g
Jasne piwo - 500 ml
Cebula - 200 g
Masło - 2 łyżki
Mąka - 1 łyżka
Sok z cytryny - z 1/2 szt.
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Maggi - do smaku

Kiełbasa w piwie

Piwo nadaje fajny aromat i ciekawy smak:)

  • 10 min. + czas moczenia
  • Porcje 3
  • Średni

O przepisie

Kto z nas nie robił smażonej kiełbaski z cebulką lub białej pieczonej w piekarniku :) Pychota! To danie to kiełbasa na inny sposób. Całej mojej rodzince bardzo spasowało. Możemy podać ją na obiad z gotowanymi ziemniaczkami lub zapiekanką z ziemniaków lub na ciepłą kolację z chlebusiem. Nie mamy co obawiać się o “procentową moc”, ponieważ piwo w wysokiej temperaturze traci swoją moc.

Kroki

1
Gotowe

Piwo zagotowujemy, wkładamy kiełbasę, przykrywamy garnek i odstawiamy na 15 minut (nie gotujemy). Po tym czasie kiełbasę wyjmujemy. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do piwa i gotujemy do miękkości. Całość blendujemy. Roztapiamy masło, dodajemy mąkę i chwilę przesmażamy, a następnie dodajemy do naszego sosu. Zagotowujemy całość, dolewamy sok z cytryny i doprawiamy do smaku. Białą kiełbasę (wymoczoną wcześniej w piwie) obsmażamy na patelni. Podajemy z gotowanymi lub pieczonymi ziemniaczkami lub z chlebem. Z przepisu wyszło mi 6 szt. kiełbas.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

zapiekanka-z-ziemniakow
poprzedni
Ziemniaczana zapiekanka z mozzarellą
img_0611
następny
Zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym