Kinder Country

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Śmietana 30% - 350 ml
Mascarpone - 250 g
Herbatniki - 200 g
Czekolada biała - 200 g - 2 tabliczki
Czekolada mleczna - 200 g - 2 tabliczki
Płatki Nestle Kangus - 3 szklanki + garść do posypania

Kinder Country

Bardzo słodkie i bardzo pyszne.

  • 20 min.
  • Porcje 12
  • Łatwy

O przepisie

Jeśli lubicie ciastka Kinder Country to ciasto jest właśnie dla Was – bez pieczenia, proste w przygotowaniu i cudownie słodkie w smaku. Taka cudowna bomba kaloryczna, ale warta grzechu :) Przepis pochodzi ze strony www.przepisnatalerzu.pl

Kroki

1
Gotowe

Białe czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. 200 ml śmietany ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach do momentu aż masa trochę stężeje, a następnie dolewamy pomału ostudzoną białą czekoladę. Wsypujemy płatki Kangusy (3 szklanki) i mieszamy łyżką.

W kąpieli wodnej roztapiamy czekolady mleczne, studzimy. Resztę śmietany (150ml) ubijamy na sztywno, wlewamy ostudzoną mleczną czekoladę i mieszamy, aż składniki się połączą.

Kwadratową formę do pieczenia (u mnie o boku 24 cm) lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, układamy herbatniki jeden koło drugiego, wlewamy jasną masę, wyrównujemy, ponownie wykładamy herbatnikami i wylewamy masę ciemną. Wierzch posypujemy garścią Kangusów, wstawić do lodówki na ok 2 godziny. Jeżeli po tym czasie masa będzie się rozpływać, pozostawiamy je w lodówce najlepiej na noc. Przez ten czas Kangusy na pewno napęcznieją i ciasto zrobi się tęgie.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

kruche-ciasteczka-z-majonezem
poprzedni
Kruche ciasteczka z majonezem
img_9946
następny
Tarta z burakami