Kisiel jabłkowy

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Jabłko - 1,5 szt małych jabłek ewentualnie jedno duże
Sok jabłkowy - 200 ml świeżo wyciskany
Mąka ziemniaczana - 2 łyżeczki czubate
Cynamon - szczypta

Kisiel jabłkowy

Domowy, jabłkowy kisiel dla naszych maluszków.

  • 10 min.
  • Porcje 1
  • Łatwy

O przepisie

Kisiel jest idealnym daniem na drugie śniadanie lub podwieczorek dla naszego maluszka. Nie musimy kupować gotowych torebek ponieważ przygotowanie domowej wersji jest bardzo proste i szybkie.

Poniżej podaję proporcję na jedną dużą miseczkę więc dla mniejszych dzieciaczków będzie to podwójna porcja.

Kroki

1
Gotowe

Jabłko obieramy i ścieramy na drobnych oczkach, przekładamy do rondelka dodajemy cynamon i chwilę dusimy na małym ogniu. 3/4 soku wlewamy do jabłek i czekamy aż się zagotuje. Do pozostałej ilości soku wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i wlewamy do rondelka. Całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Studzimy i podajemy maluszkowi.

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

Makaron jajeczny z wieprzowiną
poprzedni
Makaron jajeczny z wieprzowiną
następny
Ziemniaczki z serem, boczkiem i czosnkiem/ Ślimaczki z kabanoskami/ Deser owocowy