Klops w sosie cebulowym

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mięso mielone wieprzowo-wołowe - 1 kg
Jaja - 2 szt.
Parmezan - tarty - 50 g
Kajzerka - czerstwa - 2 szt.
Cebula - 4 szt.
Zioła prowansalskie - 1 łyżka
Czosnek - 4 ząbki
Musztarda - chrzanowa - 2 łyżki
Starta skórka z cytryny - z 1/2 szt.
Bułka tarta - do wysypania formy
Olej - do formy i smażenia
Masło - 1/2 łyżki
Mąka - 1 łyżka
Bulion drobiowy - niepełna szklanka
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku

Klops w sosie cebulowym

Klopsa możne też jeść na zimno do kanapek :)

  • 15 min.
  • Porcje 16
  • Łatwy

O przepisie

Pyszna i mało pracochłonna propozycja na obiad. Mojemu mężowi bardzo zasmakowało – a on nie przepada za potrawami z mięsa mielonego 😉

Kroki

1
Gotowe

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Kajzerki namaczamy w wodzie, a następnie odciskamy i rozdrabniamy. Mięso mieszamy z rozdrobnioną i odciśniętą bułką, czosnkiem i połową posiekanej cebuli, dodajemy łyżkę musztardy, skórkę z cytryny, jajka, parmezan i zioła prowansalskie. Całość dokładnie wyrabiamy, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Masę przekładamy do wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą podłużnej formy i polewamy stopionym masłem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 55 minut.

2
Gotowe

Sos cebulowy

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy resztę cebuli i smażymy na rumiano. Posypujemy mąką, smażmy chwilę, a następnie wlewamy bulion i gotujemy 15 minut na wolnym ogniu. Sos doprawiamy łyżką musztardy, solą i pieprzem - miksujemy.

Klops kroimy w plastry i polewamy sosem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

drozdzowe-ciasteczka-z-marmolada
poprzedni
Drożdżowe ciasteczka z marmoladą
kruche-pierozki-z-feta
następny
Kruche pierożki z fetą