Kluseczki buraczane

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Buraki - 2-3 szt
Mascarpone - 250g
Mąka pszenna - 1szkl + do podsypania
Mąka orkiszowa - 1 szkl
Jajka - 1szt
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku

Kluseczki buraczane

Buraczkowe kluseczki

  • do 30min
  • Porcje 50
  • Średni

O przepisie

Z serii coś dla dzieci ale myślę że i każdy dorosły się skusi. Możemy podać na obiad – jako dodatek lub danie z sosem, na podwieczorek a nawet możemy podać na kolacje. Fajna forma przemycenia buraczków. Wyglądem może nie każdego zachęcą ale smakiem przyciągną nie jednego łasucha :) Inspiracja zaczerpnięta z internetu ale myślę że warta uwagi.

Kroki

1
Gotowe

Buraki dokładnie myjemy, gotujemy lub pieczemy owinięte w folie spożywczą około 30min w 200st. (muszą być miękkie). Obieramy i ścieramy na tarce.
Mascarpone dokładnie mieszamy z jajkiem, dodajemy mąki, sól i pieprz i buraki. Masa jest klejąca ale podczas lepienia będziemy podsypywać mąką. Z ciasta lepimy kopytka lub kluseczki (w zależności kto to woli) i gotujemy. Wrzucamy partiami do wrzątku (troszkę urosną podczas gotowania), od momentu wypłynięcia na górę gotujemy jeszcze 2 min.

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

poledwiczka-w-ciescie-francuskim
poprzedni
Polędwiczka w cieście francuskim
zapiekane-jablka-z-kruszonka
następny
Zapiekane jabłka z kruszonką