Śląskie kluchy z mięsem

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto
Ziemniaki - 1 kg
Mąka ziemniaczana - 1/4 części ziemniaków
Farsz
Mięso wołowe - 500 g ugotowanego (najlepiej z rosołu)
Cebula - 1 duża
Jaja - 1 szt.
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Okrasa
Cebula - 1 szt.
Boczek wędzony - 100 g
Masło - kilka łyżek

Śląskie kluchy z mięsem

Sycące, wspaniałe danie obiadowe.

  • 40 min.
  • Porcje 15
  • Średni

O przepisie

Moja Mama jest specjalistką w przyrządzaniu tych właśnie klusek. Ciasto jest mięciutkie, farsz mięsny wspaniale doprawiony, a do tego zrumieniona cebula z boczkiem. Mniam – nie ma jak u Mamy :)

Kroki

1
Gotowe

Farsz

Ugotowane mięso (najlepiej z rosołu) mielimy, dodajemy przesmażoną pokrojoną w kostkę cebulę i dobrze doprawiamy solą i pieprzem (musi być pikantne). Następnie dodajemy rozbełtane jajko i dokładnie mieszamy.

2
Gotowe

Ciasto

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy i przeciskamy przez praskę (lub maszynkę do mielenia). Formujemy kwadrat lub koło, dzielimy na 4 części. Wyjmujemy jedną część ziemniaków i zastępujemy ją mąką ziemniaczaną. Dodajemy wyjęte ziemniaki i zagniatamy ciasto (może się zdarzyć, że ciasto będzie suche / z uwagi na rodzaj ziemniaków/ wówczas można dodać 1 jajko). Z ciasta odkrawamy kawałki i formujemy średniej wielkości placki. Nakładamy farsz, sklejamy i formujemy podłużny kształt. Gotowe kluski wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy od wypłynięcia ok. 3 minut.

3
Gotowe

Okrasa

Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na maśle i polewamy nasze ugotowane kluski.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Fale
poprzedni
Ciasto Fale
IMG_7638
następny
Kopytka z kaszą jaglaną i brokułem